Daha Önce Duymadığınız 10 Bilgi İle “Google”
Daha Önce Duymadığınız 10 Bilgi İle “Google”
Satın almak istediğimiz ürünün hangi markaya ait olduğu, gideceğimiz yerin tam adresini, bilmediğimiz bir kelimenin anlamını, yazılış özelliklerini, burçları, sosyal medya hesaplarını ve daha bir çok bilinmeyeni öğrenmek için hepimizin yaptığı yegane eylem Google’lamak.
Araştırma devi Forbes’e göre Google’da her saniyede ortalama 40bin arama gerçekleştiriliyor. Bu ise günlük 3,5 milyarlık bir arama demek.
Haliyle her bir arama ile girilen yeni veriler ve kat kat artan bilgi hazinesi söz konusu. Google bu yönüyle dünyanın en popüler arama motoru olma özelliğinin ötesine geçti. Büyük çaplı bir reklam platformu ve daima büyüyen bireysel bilgi bankası halini aldı.
Google her birimizi bu kadar iyi tanırken; biz onun hakkında ne biliyoruz?
1-Googol
Google” kelimesi bir anlama sahip mi yoksa hiç bir anlamı olmayan biz sözcük mü?
Esasen Google ardından 100 tane sıfır gelen 1 rakamının tanımlanmış şekli için kullanılan bir matematik terimi “googol”un hatalı yazılmış halinden ibaret.
Şirketin kuruluş günlerinde bir mühendisin ya da bir öğrencinin bu kelimeyi yanlış yazdığı şeklinde doğruluğu biraz şaibeli hikayeler yok değil.
Rivayetlere göre yanlış yazım genel kabul görünce zaruri bir kullanımda kalış yaşanmış.
2-BackRub
Google’ın kurucuları olan Larry Page ve Sergey Brin ilk olarak Google’a ‘Backrub’ adını koymuştu.
‘Sırt masajı’ anlamındaki bu kelimenin esasen masajla bir ilgisi yok. İki farklı internet sitesinin ,siteler arası bağlantı linki oluşturması anlamına gelen ‘backlink’ mantığında sayfaları bulma, sıralama sistemine verilen addır Backrub.
3- Askew (eğik sayfa biçimi)
Google’ın aşırı resmi olmadığının göstergesi olan bu olay espriden başka bir şey değil.
İngilizce bir kelime olan Askew’i Google’da search ettiğinizde, arama yaptırdığınız sayfa eğri hale geliyor.
Dilerseniz hemen Google’layarak, Google’ın size esprisine gülmek isteyebilirsiniz. Eh heh 🙂
4- Keçi Severiz
Google yeşili korumaya özen gösteriyor ve yeşil girişimleri destekliyor. Bu amaçla giriştiği işlerden biri de çim biçme makinesi yerine, keçilerden yararlanmak.
California’da bulunan Google genel merkezinde, bahçelerin sık sık bakıma ihtiyacı oluyor ve bu alanlardaki çimleri tüketen 200 civarı keçi hem karnını doyuruyor hem de bağı bostanı tertemiz ediyor.
5- Büyüdükçe Büyümek
Her hafta yeni bir şirket!
Google haritalar, Google Chrome, Google Drive ve Gmail derken Google 2010 yılından bu yana ortalama olarak her hafta bir yeni şirket satın alıyor.
Biliyorsunuz Android, Youtube, Waze ve AdSense esasen Google’ın. Tabiki biliyorsunuz.
6- Doodle Aşkına
Larry ve Sergey Nevada’da gerçekleşecek Burning Man Festivali’ne gideceklerdi ve kullanıcılardan gelen teknik sorun vb. mesajlara cevap veremeyeceklerini iletmeleri gerekiyordu. İşte Google’ın ilk doodle’ı 30 Ağustos 1998 tarihinde bir “ofis dışındayız” mesajı ile doğmuştu. Doodle , çiziktirme anlamına gelmektedir.
Yine Google’ın başlangıç sayfasındaki logosunda yer alan ikinci o harfi yanan bir çöp adamdı bir zamanlar.
Zamanla bu doodle’lar kullanıcılar tarafından eğlenceli bulundu, fazlasıyla ilgi gördü. Halihazırda önemli kişi ve günleri anmak için bu çiziktirmeler kullanılıyor.
7- Kriz Mahsülü, Kaçırılan Fırsat
İki ortak 1999 yılında Google’ı bir milyon dolara satılığa çıkardı fakat fiyatı daha da düşürmelerine rağmen alıcı çıkmamıştı.
Mevcut değeri 300 milyar doları aşan bir Google’dan söz ediyoruz. Muhtemelen birilerinin canı acıyordur düşündükçe.
8-Google Anayasası
Şirket başlangıç ilkelerinden birisi “Habis olma”.
Google’ın bu ilkesine bağlı kalıp kalmadığına siz karar verin.
9-Yemeksiz Asla
Google’ın kurucu ortaklarından Sergey Brin, daha en başında Google ofislerinin gıda maddelerinden 60 metreden fazla uzak olmaması gerektiğini söylemiş.
Şirketin başlangıç günlerinde oldukça mütevazı yiyecekler tüketilmesine karşın, şu an en kaliteli kahve ve yiyeceklerin Google çalışanlarına sunulduğunu biliyoruz.
10- Minik dostlar
Google ofislerinde çalışanlar, yeni işe başlayanlar da dahil köpeklerini işe getirmekte özgürler.
Ofiste nasıl davranacakları ve tuvalet alışkanlığı hususunda eğitimini almış olmaları şartıyla.