Dünyanın En İyi Eğitim Sistemine Sahip Finlandiya ve 10 Adımda Haklı Gerekçesi
Dünyanın En İyi Eğitim Sistemine Sahip Finlandiya ve 10 Adımda Haklı Gerekçesi
Entelektüel ilerleme ve eğitim reformları bakımından zengin olan Finlandiya, yıllar içerisinde eğitim sistemindeki değişimlerle çağ atlamış durumda. Finlandiya, günümüzde birçok gelişmiş devleti geride bırakarak eğitim sistemiyle çığır açtı ve hali hazırda Doğu Asya ülkeleri ile kapışır durumda.
Sağduyu uygulamaları, bütünsel öğrenme çalışmaları ve mükemmeliyet değil eşitliği amaçlayan ortamları ile Finlandiya eğitim sisteminde dünya devi konumunda. Fin eğitim sisteminin diğer dünya devletlerini domine etmesinin ve en iyi olmasının 10 sebebiyse şöyle sıralanabilir:
1- Standart test sınavları yok
Sınavlarda, standart test uygulamaları yapılmıyor. Bu durumun tek istisnası lise son sınıf öğrenciler için yapılan Ulusal Yeterlik Sınavı. Ki bu sınav da gönüllülük esasına dayanıyor.
Finlandiya’da her bir sınıf öğrencisi öğretmenleri tarafından belirlenmiş notlandırma sistemine tabi ve her biri bireysel olarak değerlendiriliyor. Bu süreci izleme, denetleme görevi ise farklı okullarda farklı grupları örnekleyen Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılıyor.
2- Öğretmenler için ‘hesap verme’ baskısı yok
Finlandiyalı ünlü yazar Pasi Sahlberg, eğitim sistemlerindeki öğretmen sorumluluğuna ilişkin: “Fin dilinde ‘hesap verme’ kelimesinin karşılığı yoktur. Hesap verme, sorumluluk ortadan kalktığında geriye kalan bir şeydir.” demiştir.
Ayrıca Finlandiya’da tüm öğretmenler için, mesleğe başlamadan önce mutlaka yüksek lisans yapmış olmak zorunluluğu var. Ve öğretmenlik bölümleri, ülkenin çok seçici ve sıkı okullarında yer alıyor.
Şayet bir öğretmen gereken performansı göstermiyorsa bu mesuliyet okul müdürüne ait.
3- Rekabet yerine iş birliği
Finlandiya eğitim sisteminde yapay ya da rastgele üstün başarılara yer verilmiyor ve önemsenmiyor. En iyi okullar veya en iyi öğretmenler gibi sınıflandırmaları yok. Bir yarış ortamının aksine işbirliği atmosferi inşaa edilmiş durumda.
4- Eğitim endeksli yaşam standardı
Finlandiya sistemi en iyi notlara sahip olma fikrine değil bunun yerine eşit şartlara sahip okul ortamları düşüncesine yoğunlaşmış.
1980’den bu yana Fin eğitimcilerin öncelikleri:
– Eğitim sosyal eşitsizliği dengeleyen bir araç olmalı
– Öğrencilere bireysel yönlendirme imkanı
– Ücretsiz okul yemekleri
– Sağlık hizmetlerine erişim kolaylığı
– Bire bir psikolojik danışmanlık
5- Çocukluk, yetişkinlik geçişinde zorunlu eğitim kısıtı yok
Okula başlama yaşı 7 ve zorunlu eğitim 9 yıl. 9.sınıf sonrası ara vermek veya devam etmek öğrencinin tercihine bağlı.
Yani öğrencilere gelişme yıllarında zorunlu bir eğitimin parçası olmadan bu konuda özgür bırakılıp tercih mekanizmalarını kullanmaları sağlanıyor.
6- Üniversite diploması yerine eşit yetenek kazanımı
Öğrenciler lisede kazandıkları becerilerine göre, üç yıllık olan Yüksek İkinci Okul’a kayıt oluyor ve bu okullarda üniversite kabul sınavı olan Yeterlik Sınavı’na hazırlıyorlar. Ayrıca mesleki eğitim için yine üç yıllık bir program mevcut.
Üniversite mezunu, meslek okulu mezunu ya da işçi sınıfı arasındaki karşıtlık neredeyse yok denecek kadar az. Çünkü eğitim sonrası hepsi aynı derecede profesyonel ve tatmin edici yeteneklere sahip oluyorlar.
7- Erken sabah dersleri yok
Okullar sabah 9:00 ile 9:45 saatleri arasında başlıyor ve öğleden sonra 2:00 ya da 2:45’te dersler bitiyor. Ders saatleri ve ders aralarıysa uzun zaman dilimlerine ayrılmış. Sistem öğrenciyi bilgiyle boğup ezberletmek yerine bütünsel bir öğrenme ortamı ile zamana yayarak öğretmeyi hedefliyor.
8- Aynı öğretmenlerle sürekli öğretim
Finlandiya’da öğretmen sayısı az. Ve genellikle öğrenciler öğretim hayatlarının 6 yılı boyunca aynı öğretmenden ders alıyorlar. İhtiyaçlar ve öğrenme şekillerinin bireyden bireye değişiklik gösterdiğini düşünürsek; Fin öğretmenler öğrencinin kendine özgü ihtiyaçlarını anlamış ve cevap verebilir konumda oluyorlar.
9- Zamana yayarak öğrenme
Öğrenciler genellikle toplamda günde 2 veya 3 derse giriyorlar. Yemek yemek, aktivitelerin tadını çıkarmak ve sadece rahatlamak için uzunca saatleri var. Aynı durum öğretmenler için de geçerli elbette.
10- Az ödev , bilinçli öğrenme
OECD verilerine göre Finlandiya’daki öğrenciler dünya öğrencileri arasında en az ödev ve dışarıda çalışmaya sahip öğrenciler. Okul sonrası, okul ile ilgili sadece yarım saat ders çalışıyorlar.
Öğrenciler bir konuda en iyi olma stresi taşımadan, yapmaları gereken her şeyi okulda yapıyor ve notları konusunda endişe duymuyorlar.